Nunțile anului 2020 versus pandemia de COVID-19: anulăm, amânăm sau mergem înainte cu blândețe cu organizarea evenimentului?

organizare nunta
Foto: Dr Lavinia Ioana Udrea - Consultant în blândeţe

"Indiferent de cât de multă (re)organizare va fi necesară, este important să aveți încredere că nunta voastră va avea loc într-un final. Poate mai târziu decât a fost planificată, poate va arăta un pic diferit de cum v-ați imaginat-o, dar cu toate acestea, evenimentele planificate anterior pot fi organizate de îndată ce restricțiile impuse sunt ridicate"

Trecem cu toții printr-o perioadă extrem de dificilă. La nivel global, sute de mii de oamenii au fost infectați cu coronavirus și mulți alții se află în izolare la domiciliu (obligatoriu sau opțional). Specialiștii în sănătate publica şi oamenii de ştiinţă evită să ofere publicului larg o dată exactă a încheierii pandemiei de COVID-19. Cu toții am fi mai liniștiți dacă ni s-ar comunica o dată aproximativă, dar pentru moment, nimeni nu deține informații sigure. Din estimările făcute până în acest moment, înțelegem că efectele pandemiei de COVID-19 ne vor afecta pe termen lung; probabil, vor trece patru luni, șase luni, nouă luni până când situația la nivel național se va stabiliza și viața noastră se va întoarce încet încet la normal.

În România, starea de urgență implementată de autorități afectează oamenii nu numai din punct de vedere fizic, dar și emoțional. Cu anxietate începem să ne revizuim rezoluțiile stabilite la începutul anului, iar unii dintre noi sunt chiar nevoiți să reorganizeze evenimente în care au investi timp și efort. În ceea ce privește nunțile anului 2020, viitorii miri sunt forțați să găsească strategii de a (re)organiza cu succes nunta mult visată și a gestiona efectele pe termen scurt, mediu și lung ale pandemiei de COVID-19.

În calitate de consultant în blândețe, vin în sprijinul viitorilor miri cu îndemnuri la mai multă blândețe față de sine și cei din jur care să vă ajute să mergeți înainte cu (re)organizarea petrecerii de nuntă. Mă numesc Dr Lavinia Ioana Udrea.

Să începem cu începutul, protejarea sănătății oamenilor este misiunea stării de urgență instituite. Ca viitori miri, este normal să vă simți frustrați și să suferiți o mare dezamăgire că planurile pe care vi le-ați pus la punct de ani de zile sunt afectate de regulile implementate de autorități. Este important să conștientizați că nu sunteți singurii în această situație și că săptămânile obligatorii de izolare la domiciliu au ca scop asigurarea distanțării sociale și apărarea sănătății voastre și a invitaților voștri. Ca să vă puteți detașa de acest context inconfortabil este nevoie să înțelegeți că nimeni nu are cu adevărat de câștigat de pe urma faptului că organizarea de evenimente a fost interzisă. De îndată ce situația se stabilizează în România, ne vom întoarce cu toții la ale noastre.

Mai jos, am scris câteva sfaturi și strategii eficiente că să vă puneți gândurile în ordine în cel mai scurt timp, și să puteți lua decizii înțelepte cu privire la (re)organizarea nunții mult visate.

Informați-vă doar din surse oficiale!

Ca să gestionați cât mai bine cu putință sentimentele de incertitudine legate de pandemia de COVID-19 în România, este important să vă informați doar din surse oficiale. Guvernul României a lansat, în data de 16.03.2020, platforma online COVID-19 Știri Oficiale (www.stirioficiale.ro). Așadar, aveți posibilitatea să consultați această platformă ca să fiți la curent cu ce se întâmplă și să evitați primirea unor informații incorecte din alte surse neavizate. Tot aici, veți găsi comunicări oficiale cu privire la ridicarea restricțiilor impuse de autorități în organizarea de evenimente.

Luați decizii înțelepte cu ajutorul logicii și rațiunii

Nu vă încăpățânați să desfășurați nunta în orice condiții, mai ales atunci când aceasta reprezintă un risc asupra sănătății voastre și a oamenilor dragi. Având în vedere că autoritățile ne recomandă distanțarea socială, există posibilitatea ca invitații voștri să nu se simtă în siguranță și din motive ușor de înțeles, să nu vă onoreze cu prezența. O nuntă este considerată reușită, atunci când oamenii se bucură să fie alături de miri în cea mai importantă zi a vieții lor de cuplu.

Dacă apelați la logică și rațiune veți fi ghidați în a lua decizii înțelepte cu privire la (re)organizarea nunții. Nu sunteți singurii în această situație așadar, se vor găsi soluții potrivite pentru fiecare caz în parte. Nici un furnizor de servicii nu dorește să își piardă contractele. Vă sfătuiesc să comunicați deschis cu localul și furnizorii, spuneți-le neliniștile pe care le aveți, încercați să căutați împreună alternative și să vă puneți de comun acord.

Concentrați-vă la imaginea de ansamblu; la urma urmei, tot vă veți căsători!

Indiferent de cât de multă (re)organizare va fi necesară, este important să aveți încredere că nunta voastră va avea loc într-un final. Poate mai târziu decât a fost planificată, poate va arăta un pic diferit de cum v-ați imaginat-o, dar cu toate acestea, evenimentele planificate anterior pot fi organizate de îndată ce restricțiile impuse sunt ridicate.

Dacă doriți neapărat să vă căsătoriți la data deja stabilită, e bine să știți că încă se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat. Pe perioada stării de urgență, la cununii pot participa maximum opt persoane, iar restul invitaților pot fi alături de voi în mediul online, dacă ceremonia se filmează live. Organizarea petrecerii propriu-zise cu toți invitații poate fi amânată pentru sfârșitul anului, sau poate chiar anul viitor. Desigur, aceasta nu este varianta ideală, dar vă încurajez să aveți speranță că orice problemă are cel puțin o rezolvare.

Dacă în schimb ați decis să amânați pentru moment organizarea petrecerii de nuntă, aveți posibilitatea să vă transformați dificultățile în avantaje de-a dreptul. Cum puteți face asta? O schimbare de perspectivă ajută să vă dați seama că ați mai câștigat timp în plus ca să vă ocupați de detalii importante pentru nunta mult visată, timp pe care nu l-ați fi avut în alte condiții. Cu alte cuvinte, s-a ivit această ‘oportunitate’ să faceți un pas înapoi, să vă detașați de situația prezentă și să vă dați seama ce îmbunătățiri mai pot fi făcute.

Aveți control asupra gândurilor voastre. Încercați să adoptați comportamente sănătoase.

Pandemia de COVID-19 este un factor extern care ne influențează viața și asupra căruia nu avem control. Cu toate acestea, noi suntem aceia care hotărâm ce și cum gândim și comportamentele pe care le manifestăm în prezent.

Mai multă blândețe arătată propriei persoane ne va ajuta să conștientizăm că suntem afectați fie pozitiv, fie negativ de gândurile noastre și comportamentele adoptate. Vă simțiți vinovați că trebuie să (re)organizați nunta? Puteți să acceptați că nu aveți nicio putere să schimbați situația prezentă? Așadar, vă propun un exercițiu de atenție ca să puteți identifica atitudini și comportamente lipsite de blândețe, exact când acestea se manifestă. Apoi, preț de câteva secunde vă invit să observați cum vă simțiți atunci când vă tratați cu lipsă de blândețe. Dacă sunteți copleșiți de sentimente de mâhnire, nu este acesta oare un motiv bine întemeiat să aduceți mai multă blândețe în contextul (re)organizării nunții voastre?

În calitate de consultant în blândețe, îmi ajut clienții să se iubească pentru ceea ce sunt și să învețe să fie blânzi cu ei/ele (mai ales atunci când întâmpină obstacole în drumul lor), să facă răbdare și să aibe încredere că pot realiza ce își propun în viață.

În plus, o agendă de nuntă online cum este www.wedd-planner.com vă ajută să dețineți controlul asupra aspectelor nunții ce se pot pune la punct indiferent de dată și vă permite să planificați în detaliu chiar înainte că ziua evenimentului să fie (re)confirmată.

Încercați să găsiți mici bucurii în procesul de (re)planificare a nunții voastre; petrecerea va dura doar câteva zile, dar faptul că veți reuși să depășiți împreună greutățile ivite va reprezenta o fundație stabilă pe termen lung pentru căsnicia voastră.

Nu ezitați să cereți ajutorul celor din jur dacă nu aveți o stare mentală bună.

În perioadele de criză, avem nevoie să ne protejăm și să arătăm cât mai multă dragoste propriei persoane. Un corp sănătos și o minte limpede ne asigură bunăstarea de zi cu zi. Nu este realist să punem extra presiune pe noi să ne comportăm ca și cum nu suntem afectați de această stare generală de urgență și de consecințele pandemiei de COVID-19 asupra vieții noastre.

Cu toată inima, îndemn oamenii să se exprime cu bune și cu rele, cum pot ei în această perioadă pentru a-și păstra o stare de spirit cât se poate de stabilă. Dacă vă faceți curaj să vorbiți despre ce simțiți cu celălalt, veți putea să vă echilibrați unul pe altul, să identificați împreună mici motive de bucurie și să vă reduceți anxietatea. Mai multă blândețe față de sine presupune să ne facem curaj să cerem să fim ascultați atunci când avem nevoie; vom fi uimiți să descoperim cât de deschiși sunt oamenii din jur să fie aici pentru noi.

organizare nunta

Dragostea învinge întotdeauna!

Luați în considerare să sărbătoriți într-un mod simbolic în data în care trebuia să desfășurați petrecerea de nuntă(în cazul în care ați fost nevoiți să anulați) că să nu rămâneți cu un gust amar și pentru că probabil, va fi o zi dificilă pentru amândoi.

Va veni și vremea când lucrurile vor reveni la normal și cu răbdare, ne vom întoarce într-un fel sau altul la viața de dinainte. Între timp, continuați să aveți convingerea că dragostea învinge întotdeauna. Iubirea pe care o simțiți unul pentru celălalt este încă acolo și puteți să vă bucurați de relația voastră că și până acum. Cu siguranță, vor fi anumite dificultăți de înfruntat și pe timpul căsniciei așadar, exersați-vă perseverența în a le depăși cu succes, fiți înțelegători unul cu celălalt și oferiți-vă sprijin mutual încă de pe acum. Împreună la bine și la greu, nu-i așa?

‘Adaptare la schimbare și răbdare cât cuprinde’, acesta este răspunsul meu atunci când oamenii mă întreabă care este secretul supraviețuirii pandemiei de COVID-19. Și viitorii miri vor fi nevoiți să se adapteze la schimbare și să aibă răbdare pentru a putea trece cu bine peste această perioada grea. Fiți responsabili și nu vă puneți sănătatea în pericol; petrecerea voastră de nuntă va avea loc de îndată ce toți vom fi în siguranță!

Acest articol a fost scris de Dr Lavinia Ioana Udrea - Consultant în blândețe la www.drlaviniaioanaudrea.com . Lavinia a dat naștere consultanței în blândețe în România și este de pregătire, cercetător în filosofie aplicată. A absolvit o universitate din Anglia, în calitate de doctor în științe și este specialist recunoscut la nivel internațional (cu prezentări la conferințe și seminarii pe 4 continente, în 10 țări și în 20 de orașe diferite) pentru cercetarea ei în motivarea comportamentului atât la nivel de individ cât și în societate. În practică ei cu clienții și organizațiile cărora le oferă consultanță, folosește un mix de instrumente de consiliere filosofică și de life coaching cu scopul de a inspira blândețe, a face răbdare cu propria persoană și cei din jur și a cultiva speranță în viitor.

Pe 25 martie, Dr Lavinia Ioana Udrea a lansat în mediul online provocarea #14kindlockdowndays și îndeamnă în mod activ la mai multă blândețe atunci când izolarea la domiciliu este obligatorie. Scopul provocării #14kindlockdowndays este să încurajeze oamenii la acte de bunătate, de înțelegere, de prietenie, de toleranță, de grijă faţă de sine și implicare activă în timpul pandemiei de COVID-19. Vezi aici: Facebook. Dacă vă place îndemnul Laviniei #2020maimultăblândețe și vreți să intrați în contact cu ea.

Acest text îi aparține Laviniei Udrea. Reproducerea parțială sau integrală a acestui text se face doar cu acordul scris al autoarei.

0 Comments

Leave a comment